Το φρούτο του δράκου και μεις.





Η αγάπη μου για τη γη, τη ζωική και φυτική παραγωγή μου απέσπασε το ενδιαφέρον τα τελευταία 20 χρόνια. Πειραματίστηκα και με τους δύο κλάδους αναζητώντας το αποδοτικό και το υγιεινό. Αρχικά με τη κονικλοτροφία και με σχεδόν όλες τις συνηθισμένες και γνωστές φυτικές καλλιέργειες χωρίς όμως να με ικανοποιούν οι απαιτήσεις, οι διαδικασίες και οι αποδόσεις τους.
Τα φρούτα του δράκου τα γνωρίσαμε σε ένα ταξίδι μας με τη σύζυγο στην νοτιοανατολικά Ασία. Ένα χρόνο αργότερα βρέθηκα να διαβάζω για τα οφέλη του φρούτου στην ανθρώπινη υγεία και άρχισα να συλλέγω στοιχεία.

  Όσον αφορά τη καλλιέργεια των υλοκέρεων διαπίστωσα πόσο παραγωγικά φυτά είναι και την μεγάλη αντοχή τους στις προσβολές από ασθένειες και έντομα. Τα στοιχεία έδειχναν πως τα φυτά αυτά μπορούν και πρέπει να καλλιεργηθούν στην Ελλάδα (νοτιοανατολική) και μάλιστα βιολογικά, έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας που εξελίχθηκε σε μελέτη του φυτού με 30 διαφορετικά υβρίδια (διαφορετικά είδη-ποικιλίες του φυτού). Πραγματοποιήσαμε στατιστική ανάλυση παραγωγικότητας ανά είδος , βαθμολόγηση ανθεκτικότητας στο καιρό και τις ασθένειες έως και συγκέντρωση-μελέτη κλιματολογικών στοιχείων σε συνεργασία με τον μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής αλλά και άλλων δήμων. Σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε 3 διαφορετικά μεταξύ τους καλλιεργητικά συστήματα προσαρμοσμένα στις συνθήκες της χώρας μας και μετρήσαμε τις αποδόσεις του κάθε συστήματος. Μέχρι σήμερα (2017) έχουμε παράγει 21 είδη φρούτων διαφορετικά μεταξύ τους ως προς το χρώμα εσωτερικού, σχήμα, μέγεθος και γεύση, παράγουμε με επιλεκτικές διασταυρώσεις δικά μας υβρίδια, παράγουμε νέες ποικιλίες φρούτων κάθε χρόνο.  Πέρυσι ανέλαβα προσωπικά την προώθηση του φρούτου  στα μεγάλα ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία  και εστιατόρια της Αττικής και την ενημέρωση των chef αυτών σχετικά με το νέο φρούτο, παράλληλα η μελέτη των φυτών συνεχίζονταν όπως συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα καθώς πρόκειται για καλλιέργεια με υψηλά επίπεδα τεχνογνωσίας. Φτιάξαμε λοιπόν μια σύγχρονη εγκατάσταση και αφοσιώθηκα στο να καλλιεργώ υλοκέρεους , τα φυτά που παράγουν τα φρούτα του δράκου και το έκανα καλά μιας και έχω παράγει μέχρι σήμερα τα 7 μεγαλύτερα φρούτα του δράκου στο κόσμο με βιολογικά μέσα.
Φέτος (2017) είναι η πρώτη χρονιά που μετά  από 10 χρόνια γνωριμίας  (6χρόνια εντατικής μελέτης ) με τους υλοκέρεους έχω κάνει έναρξη επίσημα πλέον ως παραγωγός pitaya (όπως αλλιώς λέγονται ) και στόχος μας είναι να πουλάμε τα φρούτα του δράκου αρχικά σε όλη την Ελλάδα και τη Κύπρο μοιράζοντας υγεία, ομορφιά αλλά και αισιοδοξία που θεωρώ πως αναβλύζει από αυτό το φρούτο.
Για μένα το φρούτο του δράκου εκτός  από σύμβολο υγείας για τον οργανισμό είναι και ένα σύμβολο αισιοδοξίας χάρη στους έντονους χρωματικούς συνδυασμούς του, τα πελώρια άνθη του με το διακριτικό τους άρωμα, τις μαζικές καλοκαιρινές και φθινοπωρινές ανθοφορίες στο κτήμα, την ευρωστία του κάκτου που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 10 μέτρα σε ύψος και το δροσερό υπόγλυκο καρπό του που εξακολουθεί να με ξαφνιάζει όταν τον συνδυάζω και με άλλα εδέσματα . Το φρούτο αυτό θα το έχω πάντα στη ζωή μου, πάντα στη καρδιά μου.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  και η ευγνωμοσύνη μου είναι ιδιαιτέρα μεγάλη σε όλους όσοι με βοήθησαν και βοηθούν ακόμα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για διάδοση του φρούτου του δράκου στην Ελλάδα γιατί χωρίς αυτούς δε θα είχα κάνει ΤΙΠΟΤΑ, μα πιο πολύ ευχαριστώ  τη συναγωνίστρια και σύζυγό μου Χριστίνα.

Καλοειδάς Κώστας
Παραγωγός φρούτων του δράκου (Πιτάγια)